Трудно е да разчиташ на съвети и добри практики от други, когато става дума за самия теб. Никой не може да ти даде подходящи модели или направления, които ще ти помогнат да вземеш правилните решения как да промениш лошите си навици или нездравословното си поведение.

Жените се срещат с коуч, а мъжете умират от своята гордост

Заглавието на тази статия беше провокирано от разговор с мой добър познат. В резултат на стрес, преумора, психическо и емоционално напрежение той беше в болнични повече от 3 месеца. След боледуването си, той се  върна на работа, но продължи своя личен и професионален живот по същия начин, както винаги бе правел. В резултат на това, симптомите на стрес се върнаха и той отново излезе в болнични за повече от половин година. Психологът го беше предупредил, че ако иска да оздравее ще трябва коренно да промени начина си на живот.

В разговора ми с него, той беше много убеден, че има нужда от съветник, който да му каже как да организира работния си ден. Той настояваше, че всичко в личния му живот е наред и нищо не трябва да се променя. За него не беше проблем да се прибира в къщи и да продължава да мисли за работа и кариерата си. Всички мои предложения да опита с коучинг бяха посрещнати с “Е ее… това е най-вече за жени, които искат да се докажат и да реализират себе си!“

Коучинг услугите само за жени ли са?

Моето твърдение е, че жените избират коучинг и оцеляват, а мъжете умират бавно, ако не научат за  ползата от лично развитие и не пречупят гордостта си че могат да се оправят сами с всичко.

Броят на страдащите от стрес нараства от година на година. Разбира се, това е от най-голямо значение за самия индивид, който е засегнат от стреса. Тази неприятна тенденция води до големи разходи за компаниите, както и за цялото общество. Стресът вече е обществено значимо заболяване.

В моята дългогодишна коуч-практика, съм срещала много лоши последици от стреса: инсулти, инфаркти, парализа на части или цялото тяло, диабет тип 1, заболявания на панкреаса и за съжаление дори и смърт. Познати са ми всички класически стрес симптоми: лош сън, язви, гадене и повръщане, затруднено концентриране, проблеми с паметта и т.н. и т.н. – списъкът е прекалено дълъг .

Не можеш да продължаваш да лекуваш само симптомите при стрес. Ако искаш истински да се излекуваш и да се научиш как да контролираш стреса, трябва да намериш корените на проблемите и причините които водят до него. ТИ, като разумен човек, трябва да поемеш самоотговорност и да определиш личните си физически и психически граници.

Но как да се научиш да казваш “Не! Не мога повече! Достатъчно“?  Това е продължителен процес на самоопознание и самоуважение и един професионален коуч може да бъде твоя най-добър партньор. Коучингът е метод за самопознание и лично развитие, но е необходимо силна самодисциплина и самоотговорност, когато вземеш решение да започнеш. Процесът изисква да помолиш за помощ, да пречупиш гордостта си и да признаеш пред себе си, че е човешко да не можеш да се справиш с всичко сам.

В групата на най-уязвимите хора, които не търсят коучинг, са типично мъже, и особено лидери или мениджъри на високи позиции. Особено по-възрастните поколения се затрудняват, защото те са възпитани да бъдат „мъже“ и следователно ТРЯБВА да са силни, самостоятелни и неуязвими – и НИКОГА да не молят за помощ. Те трябва да са в състояние да се справят с целия свят и да бъдат велики лидери, които се обграждат със съветници и консултанти, за да покажат на света как могат да се справят с всичко. Но кои е казал че най-добрите практики и съвети на другите, са добри за теб? Няма обща формула за всички и не е същото като да поискаш помощ и да разбереш какво е най-доброто за теб.

Коучингът има най-много последователи сред жените, но за щастие се наблюдава тенденция, при която мъжете започват все по-вече и по-вече да търсят помощта на коучъри.

Но може да стане още по-добре!

Мъжете също имат нужда от помощта на коуч инструктор!

Ето някои от моите съображения за коучинга, върху които мъжете могат да помислят:

  • Не е важно, какво ДРУГИТЕ мислят за теб или какво ДРУГИТЕ трябва да те посъветват за да се чувстваш добре. ТИ си най-компетентния човек, който знае най-добре как да се справиш с ТВОИТЕ предизвикателства. Най-важното е да постигнеш ТВОЯТА целта в живота, която ТИ си си поставил. Тя трябва да е ТВОЯ и да е реалистично достъпна. За да те мотивира да продължаваш напред. А мотивацията, може да е САМО твоя, никой не може да се мотивира от мотивацията на някой друг.
  • Коучингът не е популярна фикс идея за “виждаш ли и аз мога да се реализирам. Всеки които избира да се подложи на коучинг се обвързва с много тежка работа със себе си и целите си. В процеса на това лично развитие ти намираш и описваш твоя собствен Iron Man. Ти сам планираш пътя си, за да получиш първо място и да победиш със златен медал. Това е път на прозрение, че има един и само един, който може да поеме отговорност за живота ти, както в личния, така и в професионалния. И това си ТИ!
  • Да преоткриеш себе си – това ще бъде най-голямото предизвикателство в живота ти. То ще бъде най-доброто решение, което ще направиш за себе си, за семейството ти, за приятелите ти, за служителите ти или твоите колеги.

Вярвай в себе си!