Коучингът е най-ефективния процес на обучение или развитие, който ти дава възможност да постигнеш трайни промени в личния си или професионален живот.

Ти не „вървиш” сам, а си подкрепян от твоя  коуч

По времето на този процес, ти не „вървиш” сам, а си подкрепян от твоя  коуч (инструктор, треньор) докато се постигне конкретна лична цел или професионален резултат. Коучингът ти дава възможност да рефлектираш над предизвикателствата ти, преосмислиш бъдещите възможности, да избереш решенията които са правилни точно за теб и в крайна сметка да те мотивира да предприемеш промени в личния и професионалния си живот, за да станеш по щастлив.

Коучът ти помага да разкриеш собствените си знания, опит и компетенции, като подобриш личната си самооценка, самочувствието и способностите си за справяне с предизвикателствата. Работата на личния ти коуч е да те слуша и да ти задава въпроси.

Коучът не е доктор и не може да ти даде рецепта за правилния избор, защото това е дълбоко лично решение и няма една и съща рецепта за различните хора. Но чрез задаването на въпроси които те карат да се размислиш, коучът може да ти помогне да избереш правилното решение за твоята ситуация или проблем.

Ако за първи път се запознаваш с коучинга, мисли за него като като подход за изясняване на предизвикателствата и взимане на лични решения. Вероятно си задаваш въпроса „Защо трябва да избирам коуч, като имам толкова много приятели с които мога да споделя, познавам психолози или консултанти с които мога да обсъждам въпросите, които ме вълнуват?”.

Какви са разликите между коуч, терапевт, консултант и ментор.

Психолог/Психиатър/Психотерапевт се фокусират върху твоя минал опит и открива какво те задържа в миналото и е пречка да постигнеш целите си.

Коучът се фокусира върху настоящото и бъдещето. Той също ти помага да разбереш причините от миналото, но набляга на това как да ти помогне да намериш собствен път и способности да постигаш целите си или да развиеш необходимите умения и навици които ще ти помогнат да постигнеш целта. Коучърите са експерти по задаване на точните въпроси. Те дават правилните насоки за размишление на клиентите си,  да направят открития за себе си, които да пробудят съзнанието им и да създадат желание за действие  за достигането на конкретни резултати. Добрият коуч създава визия за бъдещето и подпомага клиента да разработи личния си практически план за действие за постигане на набелязаните цели.

Консултантът има големи специализирани познания в една или повече области. Той може да ти помогне, като направи конкретни предложения за промяна на вашето поведение и предлага модели за решение. Консултантът споделя собствения си опит и знания, анализирайки проблемните ситуации. Той използва различни всепризнати практики използвани в други подобни ситуации, за да направи предложение как ти да решиш твоя проблем.

Коучърите не са експерти във всички области и не се задълбочават в детайли на конкретните проблеми. Задачата им е да ви зададат точните въпроси, които да ви провокират да намерите сами отговорите и решенията на проблемите. Добрият коуч предоставя подкрепа така, че клиентите да разширяват уменията си и да използват максимално собствения си потенциал. Коучът е фокусиран изцяло на тебе като личност и вярва че ти най добре знаеш кое е най добре за теб. Философията на коуча е „Това което помага на другите, не е сигурно че ще ти помогне на теб.“

Менторът е опитен професионалист, който споделя собствения си опит и знания към неговия млад последовател или ученик, който преминаване през значителни промени вличния или работния живот, като придобиване на знания и умения, намиране на работа, социално интегриране, начин на мислене. Менторът е по-опитен възрастен учител или специалист, който служи като модел на подражание. Менторството е предаване на мъдрост от по зрелия към по неопитния индивид. За това в менторството има йерархия и голям респект към по старшия.

Коучът е компетентен професионалист, който също има голям опит използва специални методи и техники с помощта на подходящи въпроси. Той помага на клиента да достигне личен успех, подкрепяйки го в откриването на самия себе си като го третира на равноправна основа. Коучът и човека, който се коучва са на равноправни основа, неформални отношения, които се изграждат на взаимно уважение и респект.