Поемате ли отговорност за работния си и личен живот?

Писнало ли ви е да слушате празни приказки за отговорност на работното място?

Знаете ли, че можете да разберете каква отговорност поема един човек, ако се вслушате в начина по който говори?

Известното

Сигурно се чудите защо понятието отговорност трябва да се обсъжда и дискутира отново и отново. Всеки един разумен човек знае, че трябва да поеме отговорност на работа и у дома. Всички ние живеем в отговорно общество с много ясно изградени норми, които дефинират нашите отговорности в съответните обществени и семейни структури.

Неизвестното

Това с което вероятно ще Ви изненадам е, че ако се вслушате в начина на говорене на един човек, можете да разберете колко отговорен е той. Настоящата публикация ще Ви запознае с изборите на поведение и връзките им с отговорността и независимостта.

Домът на зависимостта

„Домът на зависимостта” е метафора за личния избор на живот. Четирите нива в къщата представляват различни поведения и начини на живот:

Мазето/Подземен етаж/: е тъмно, студено, влажно място, без много светлина. Хората, които избират да живеят тук, ВИНАГИ обвиняват другите за техните неудачи и несполучливи взаимоотношения. Те дори не знаят, че те трябва да поемат отговорност за предизвикателствата в живота си. Те се смятат за жертви, тъй като са постоянно зависими и повлияни от външния свят.

Често ще чуете тези хора да казват:

  • „Виновен е шефът ми, че не ме оценява и не ми плаща достатъчно, за да мога да намеря по-добро място за живеене.“
  • „Майка ми, не иска да ми помогне с пари, въпреки, че нямам време да работя, а искам да завърша образованието си.“
  • „Ако съпругът ми можеше по-добре да разбере моите нужди, аз нямаше да се успокоявам с непрекъснато ядене „и т.н.

Хората които избират да живеят в подземния етаж НЕ поемат отговорност и не знаят, че трябва да поемат отговорност. Те са напълно зависими от други хора и обстоятелства.

2 Партер: Тук има малко повече светлина. Няма много добър изглед, но може да има някои малки прозорци и все още е студено, като в мазето. Живеещите тук осъзнават, че трябва да направят нещо, за да избегнат пристрастяването към други хора и обстоятелства. Но те живеят в свят, който е пълен с извинения, защото не се справят с предизвикателствата. За тях е много по-лесно да затворят очите си и да повярват, че един красив ден всичко ще подреди от само себе си. Те винаги използват думи: ЗА ТОВА, НО, АКО САМО …

  • „Знам, че е необходимо да вземам здравето си на сериозно, но НЕ ми стига времето да спортувам, толкова съм заета на работа а имам и малки деца“.
  • „Ако само имах по-добре платена работа, бих могъл да прекарам повече време в семейния уют и да живеем по-щастливо в къщи.“
  • „Моето семейство не ме подкрепя и те мислят, че съм много различен от тях, за това трябва да се адаптирам към техните стандарти.“

Тъжно, нали? Хората които живеят на партера знаят, че трябва да направят нещо, но не им стига смелостта и мотивацията да вземаш собствени решения и да ги изпълнят.

Доброто е, че първата стъпка е предприета и знаят, че е необходимо да поемат отговорност.

3. Първият етаж: Тук е светло и топло и има хубава гледка. Тук живеят хората които знаят да поемат отговорност. Но… може би поемат твърде голяма отговорност. Тези хора за съжаление също ги срещаме често. Те знаят какво искат, разбират какво е необходимо, за да променят нещата и имат куража да вземат необходимите решения. Тези хора знаят как да окажат влияние върху собствения си живот. Те понякога са твърде отговорни и предани, а гордостта им и чувството за отговорност не им позволяват да кажат „Не благодаря! Това не е моя отговорност“ или „Не, не мога да ти помогна точно сега!“. Ето защо, много от тях поемат повече задачи, отколкото могат да носят на раменете си и често се борят със стрес и преумора. Тези хора не са се научили, че те също трябва да се грижат за себе си и да не се чувстват задължени през целия си живот да спасяват света и да се грижат за всички.

Често ще ги чуете да говорят в първо лице:

  • „Трябва да се взема в ръце и да намеря начин да сместя и тази задача в моя вече толкова натоварен график“
  • „Децата ми не искат да помагат у дома и аз трябва да оправя къщата и да сготвя и изчистя, преди да мога да се отпусна и да си почина.

Тъй като тези хора винаги решават задачите на другите и поемат чужда отговорност, те нямат време за себе си, подтискат нуждите си и пренебрегват желанията си!

Но истината е, че не можем да променим другите хора и не сте отговорни за това, което решат да направят те с техния живот.

4. Пентхаус апартамента е мечтата на всеки един. Домът в който има лукс, хармония в заобикалящата среда и баланс в себе си. Тези, които живеят в този вид апартамент знаят че са ОТГОВОРНИ САМО ЗА СВОЯ ЖИВОТ И ТЕЗИ ЛИЦА, КОИТО СА ЗАВИСИМИ от тях *обикновено децата им.

Те са постигнали равновесие в отговорноста, която поемат. Те знаят, че ако искат да живеят щастливо, ще трябва да поемат отговорност за живота си! Те имат смелостта да посрещнат предизвикателствата, да размишляват върху проблемите и после да понесат последствията от своите решения.

Тези хора не винаги избират правилните решения всеки път, но поне се опитат да поемат отговорност и да променят нещата които не им харесват. А след това, ако са сгрешили да се поучат как не трябва да се прави! Те също са се научили, че САМО трябва да поемат отговорност за себе си и за тези, които зависят от тях (техните малки деца или възрастни родители).

Често ще ги чуете да казват:

  • „Аз търся ново работно място, защото на сегашната ми работа не получавам уважение и признание за моите усилия. Това ме демотивира и ме кара да се чувствам нещастен.
  • „Моят приятел пие твърде много и лекарите го предупредиха, че не може да продължи по този начин. Предложих му различни възможни варианти за решаване на проблема, но той не се вслушва и не чува тревогата ми. На сила нищо не мога да направя. Трябва да приема че е възрастен човек и той сам трябва да поеме отговорност за живота си „и т.н.

Поздравления, ако сте един от хората в тази категория! Никога няма да бъдете подложени на стрес.