Какви коучинг цели мога да избера?

Няма ограничения по отношение на целите, които искате да постигнете, заедно с вашия коуч. Вие избирате сам за какви предизвикателства да работите.

Например:

  • подобряване взаимоотношенията с партньора;
  • тинейджърски проблеми;
  • управление на конфликти;
  • разтоварване от стрес;
  • дилеми при избор на нов професионален път;
  • преодоляване на критични ситуации и др.

Може да изберете „да се науча да приемам малко повече плевели в градината си и след това да се почувствам по-добре”. Сега си мислите, че такава цел не може да има. Но зад това се крие желанието на човека да се научи да се грижи за себе си и да обръща по-сериозно внимание на здравето си. Всички ще се съгласят, че това е много важна цел, но не винаги наистина я превръщаме в първостепенна. Грижата за нас самите е винаги встрани, но идва време когато това наистина може да се превърне в цел. За това е важно, с помощта на коуч, да разбереш какво точно се крие зад твоята цел.

ТИ избираш твоите цели!

Добрият коуч само ти помага да си ги изясниш и да придобиеш вярата в себе си за да ги постигнеш. Удоволствие е да усещаш мотивацията, куражът (желанието) да се променяш и да създаваш живота, за който си мечтал.

Живот, в който има баланс между личния живот и работата, семейството и приятелите. Ще се научиш да отстоявате собствените си позиции, да поставяте здравословни граници в общуването и да укрепваш увереността си. Твоето самочувствие ще се повиши само ако разбереш кой си ти, когато имаш  ясна самооценка и отстояваш собствените си ценности.

Често, конкретния проблем е само част от едно по-сложно цялостно развитие, което е необходимо да се преосмисли,  за да може да се постигне по-пълно и трайно разрешаване на проблема.

Много е важно е да знаеш, че поставянето и достигането на личните ти цели, трябва да се прави стъпка по стъпка. Целите трябва да са ваши и лични, не нещо което партньора ти, децата ти или приятелите ти изискват от теб.

Няма да успееш да спреш пушенето, защото майка ти смята, че трябва. Ако ти не си убеден, че този навик не вреди на твоето здраве, няма как да спреш да пушиш. Ще бъде много трудно да работите по-малко и да бъдеш повече време с децата си, ако всъщност смяташ, че е добре да работите по 50 часа седмично, тъй като кариерата ти е по-важна от семейството.

Вътрешната мотивация е разковничето на самодисциплината!

Тя ти дава вяра и сила в трудния и продължителен процес на развитие. Но когато истински си убеден в целите си и вярваш в уменията си, набираш сили да постигнеш непостижими неща.